De afgelopen decennia is er in de marketingwereld een scala aan methoden, tactieken en technieken voorbij gekomen. Net als bij veel uitvindingen en ontwikkelingen lijkt het nieuwste vaak het beste en is men overtuigd van het product totdat iemand weer wat beters bedenkt en dit de standaard wordt. Denk maar aan de ontwikkeling van geluidsdragers. Een CD was circa 25 jaar geleden een uniek stukje techniek terwijl Cd-winkels nu uit het straatbeeld verdwijnen en plaatsmaken voor digitale muziek beluisterd vanuit online streams. Toch kan de combinatie tussen hypermodern en oude principes de gewenste effecten hebben. Dit zie je in de muziekindustrie – de CD verkoop neemt af terwijl de lp verkoop van sommige muzikanten stijgt– maar ook binnen marketing. In dit blog vertel ik hoe de combinatie inbound marketing en koud bellen voor moderne marketingmanagers kan werken.

 

 

Van outbound naar inbound

Na eeuwen van outbound marketing in de vorm van printadvertenties, posters, billboards, audiovisuele advertenties op televisie en radio en uiteraard internetadvertenties, ontstond begin 2000 het fenomeen inbound marketing. Deze nieuwe marketingmethode baseert zich op het pull principe in plaats van het tot dan toe standaard push. Het publiek naar je toe trekken in plaats van jezelf aan het publiek opdringen is bij inbound marketing het credo. Met deze moderne marketingtechniek vinden potentiële klanten je bedrijf dankzij interessante online content, uiteraard geoptimaliseerd voor zoekmachines.

 

Bezoeker maakt nog geen klant

Je moet wel een enorm uniek product verkopen willen alle bezoekers van jouw website zich onmiddellijk als klant aanbieden. Dit is waarschijnlijk voor geen enkele ondernemer weggelegd. Dus zal je hen moeten overtuigen dat ze meer over je producten of diensten te weten willen komen. Door het plaatsen van blogs en invulformulieren om interessante whitepapers en e-books te verkrijgen laat je bezoekers zien wat ze van je kunnen verwachten. Toch is het net als bij een real-life ontmoeting voor de gast plezierig om te merken dat de gastheer geïnteresseerd is. Daarom kan het effectief zijn de inbound marketeer naast een sales man of vrouw te zetten in plaats van ze onafhankelijk te laten werken.

 

Het gouden ticket

Zodra de bezoeker blijk geeft van interesse in jouw aanbod doordat hij of zij contactgegevens achterlaat om een document te ontvangen, is er een kans dat je deze bezoeker tot klant kan omvormen. Voeg in het formulier de mogelijkheid toe een telefoonnummer in te vullen. Vragen naar een e-mailadres is altijd handig, maar voor echt persoonlijk contact is een telefoonnummer beter. Het sales persoon zet de eerste stap door de bezoeker koud te bellen over zijn bezoek en interesse in het specifieke product. Een goed getrainde beller is essentieel om het koud bellen te laten slagen. Zo werken de moderne inbound marketeer en de ervaren sales afgevaardigde samen om de beste resultaten te behalen.

 

Wat is jouw ervaring met het combineren van marketingtechnieken? Laat het weten in een reactie.

Wilt u meer weten van moderne marketing? Download dan de Moderne Marketing Begrippenlijst.